روزانه در دنیا 5600 نفر به ویروس HIV آلوده می شوند
به مناسبت هفته اطلاع رسانی ایدز ، مصاحبه ای با دکتر یوسفی کارشناس محترم ایدز مرکز بهداشت استان انجام یافته که مشروح آن را در ذیل مشاهده می نمایید
با سلام لطفا وضعیت بیماری ایدز در جهان، ایران و استان را تشریح بفرمایید
آخرین آمار مبتلایان به اچ آی وی : براساس گزارش سازمانی جهانی بهداشت تا پایان سال 2014 درجهان 36.9 میلیون نفر مبتلا به عفونت اچ آی وی زندگی می کنند از این تعداد 34.3 میلیون نفر بالغین و 2.6 میلیون نفر کودکان زیر 15 سال می باشند. در طول سال 2014 حدود دو میلیون نفر مبتلا به عفونت شده اند که 1.8 میلیون نفر بالغین و 220000 نفر افراد زیر 15 سال بوده اند.
در طول سال 2014 مرگ بر اثر این بیماری حدود 1.2 میلیون نفر بوده که یک میلیون نفر بالغین و 150000 نفر افراد زیر 15 سال بوده است.
روزانه در دنیا ۵۶۰۰ نفر به ویروس اچ ای وی الوده می گردند که از این تعداد ۶۰۰ نفر کودکان زیر ۱۵ سال و ۵۰۰۰ نفر بالغین هستند و از ۵۰۰۰ نفر بالغین ۴۸ درصد را زنان تشکیل می دهند و از تعداد ۵۰۰۰ نفر ۳۳ درصد را افراد ۲۴-۱۵ سال تشکیل می دهند.
در کشورمان موارد شناسایی شده تا پایان سال 93 ، 29414 نفر بوده اند از این تعداد 12% زنان و مابقی مردان بوده اند همچنین تعداد 6990 نفر از این افراد وارد فاز ایدز شده اند و 6202 نفر فوت نموده اند ، از این تعداد 212 نفر کودکان زیر 15 سال بوده اند.
لازم به ذکر است که براساس تخمین ها تعداد مبتلایان به اچ آی وی در کشور حدود 100000 نفر برآورد می گردد. در کشور ما در مجموع 66.6 در صد موارد از طریق اعتیاد تزریقی و 14.5 درصد از طریق جنسی آلوده شده اند ولی در بررسی آمار سال 93 انتقال از راه تزریقی 43.7 درصد و راه انتقال جنسی 37.3 درصد بوده است.
در استان آذربایجان شرقی تا اول مهر ماه سال 94 تعداد 441 مورد شناسایی شده اند که از این تعداد 163 نفر وارد فاز ایدز شد ه ا ند و 189 نفر فوت نموده اند تعداد موارد زیز 15 سال در استان دو نفر می باشد همچنین بر اساس تخمین ها در استان حدود 4500 نفر مبتلا به عفونت می باشند.
اقدامات مرکز بهداشت استان تاکنون در جهت مقابله با این بیماری چه بوده است؟
اقدامات مرکز بهداشت استان بر اساس استراتژیهای ده گانه کشوری و همچنین استراتژی پنج ساله دانشگاه تنظیم گردیده است و انجام می پذیرد ولی به طور خلاصه می توان گفت که مهمترین فعالیت ،آموزش و اطلاع رسانی می باشد که در این خصوص می توان افراد جامعه را به سه گروه تقسیم نمود. گروه اول عام جامعه می باشد که آموزش در این گروه با استفاده از رسانه های عمومی نظیر صدا و سیما ، مطبوعات و توزیع پمفلت ، پوستر و .... و همچنین سخنرانی های عمومی انجام می پذیرد.
گروه دوم را گروههای در معرض خطر تشکیل میدهند که شامل جوانان و نوجوانان ، دانش آموزان، دانشجویان و سربازان می باشند. برای این گروه از روش آموزش همسانان استفاده می گردد بدیت ترتیب که از بین هر گروه افرادی انتخاب می گردند و آموزش داده می شوند و این گروه آموزش دیده افراد هم صنف خود را آموزش می دهند. این اقدام هم اکنون در مدارس برای دانش آموزان مقطع دوم دبیرستان و در دانشگاههای تحت پوشش وزارت علوم در جریان می باشد و در تلاش هستیم تا در سایر دانشگاهها نیز این امر محقق گردد.
گروه سوم گروه افراد پرخطر می باشند مانند افرادی که دارای اعتیاد تزریقی و یا رفتار پرخطر جنسی می باشند که آموزش این افراد از طریق مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری و مرکز مشاوره زنان آسیب پذیر و مراکز بهداشت شهرستانها صورت می پذیرد.
علاوه بر این موارد برای افزایش دسترسی همگانی به خدمات مشاوره و تست مرکز بهداشت استان اقدام به افزایش تعداد مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری نموده است قبلا در شهرستانهای تبریز، میانه و مراغه (که هم اکنون مستقل شده است) مرکز مشاوره وجود داشت و در دو سال اخیر در شهرستانهای مرند و سراب این مرکز افتتاح شده است و در شهرستانهای اهر و بناب نیز تا پایان سال افتتاح خواهد گردید. همچنین مرکز مشاوره ویژه زنان آسیب پذیر شماره 2 تبریز تا پایان سالجاری افتتاح خواهد گردید.
( نحوه برخورد با این بیماران (پیشگیری نوع دوم و سوم
وقتی فردی مبتلا به عفونت اچ آی وی می گردد در ابتدا نیاز به مشاوره و سپس نیاز به آزمایشات و معاینات دوره ای و همچنین درمانهای خاص پیدا می کند تمامی این خدمات در مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری و به صورت رایگان صورت می پذیرد. در این مراکز یک نفر پزشک وحود دارد که مسایل درمانی بیماران را پیگیری می کند و سایر افراد نظیر روانشناس، مددکار و کارشناس مبارزه با بیماریها وجود دارند که مسایل مختلف افراد مبتلا را پیگیری می نمایند.
همچنین تمام بیماران در صورت نیاز از بیمه خدمات درمانی برخوردار هستند و در صورت استفاده از خدمات بستری از طریق بیمه ها هزینه آنان پرداخت می گردد.
تواتمند سازی ارگانها برای مقابله با ایدزچگونه می تواند باشد.
این یکی از مشکل ترین قسمت های کار می باشد زیرا ارگانهای دیگر شاید چنین برنامه ای را در اولویت خود نداشته باشند به هر حال برخی از ادارات نظیر، زندانها، آموزش وپرورش، بهزیستی و دانشگاهها در اولویت قرار دارند که برای آموزش و جلب همکاری آنها اقدام گردیده و همکاری ها همچنان ادامه دارد در مورد سایر ادارات کمیته ی پایش و ارزشیابی ایدز استان وجود دارد که ریاست آن با نماینده استانداری و دبیری آن به عهده دانشگاه علوم پزشکی می باشد و سه اداره ذکر شده فوق نیز عضو آن می باشند و از طریق این کمیته توانمند سازی ادرات در دست پیگیری است.
اگرتوصیه ای برای عموم جامعه به ویژه جوانان دارید بفرمایید.
واقعیت این است که بیماری ایدز در حال گسترش می باشد در این بین تغییر الگوی انتقال در کشور از اعتیاد تزریقی به راه جنسی و از طرفی گسترش استفاده از مواد مخدر صنعتی نظیر شیشه و کراک و ... باعث گردیده تا افراد جوان بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت اچ آی وی قرار گیرند. لذا ضمن توصیه به افزایش دانش در خصوص انتقال این بیماری و نحوه پیشگیری از آن ، عزیزان می توانند در صورت داشتن هر گونه پرسش در این زمینه در ساعات اداری با تلفن 09686 تماس حاصل فرمایند./