دكتر هاشمي شرايط سال آينده كشور را از نظر سياسي مهم ارزيابي كرد و گفت: متاسفانه روال شده زمانی که بر مسند هستيد، مشروع و مقبول هستيد اما پس از ترك خدمت همه چيز بر علیه شما ميشود اما بنده در زمان مسئولیت حرف خود را ميزنم.
به گزارش وبدا، دکتر سید حسن هاشمی در مراسم بزرگداشت یازدهمین سال اجرای برنامه پزشک خانواده ضمن بیان این مطلب افزود: پس از ترک خدمت به عنوان پزشكي شرافتمند و علاقمند به پيشرفت كشور فعاليت خواهم كرد و صحبتهاي خود را در خفا و نه در ملاء عام خواهم گفت و از اتهام و دروغ پرهيز خواهم كرد.
وزير بهداشت منابع طرح تحول سلامت و پايداري آن براي ادامه را بسيار مهم و حياتي دانست و افزود: پايداري منابع يكي از عوامل بيخوابي و اضطراب شبانه روزی من است و منابعي كه ما براي اين طرح ميخواهيم از جنس منابعي نيست كه منتقدين و مخالفان اعلام ميكنند بلكه همان ميزاني كه در سال 92 به ما اختصاص يافت علي رغم مشكلات زياد و تورم سلامت اگر 70 درصد آن را به ما تخصيص دهند طرح را با قوت ادامه خواهيم داد.
دكتر هاشمي ضمن تاكيد بر لزوم پايداري منابع خاطرنشان كرد: منابع نبايد حالت اما و اگر داشته باشد بلكه بايد توجه داشت كه حوزه سلامت نيازمند هزينه براي پرسنل، خدمات و هزينههاي خارجي مانند آب و برق مراكز بهداشتي درماني است.
وزير بهداشت ضمن انتقاد از كساني كه بين وزارتخانههاي بهداشت و رفاه بر سر موضوع بيمهها اختلاف ايجاد كردند، افزود: بحث ما بر سر صنعت بيمه و مسئوليت پذيري آن است و اين دولت و مجلس از آن عبور كردند در حالي كه بايد به آن پرداخته ميشد و از تجربيات كشورهاي موفق دنيا در اين حوزه استفاده ميشد اما لازم است كه هرچه سريعتر اين مشكل برطرف شود.
دكتر هاشمي از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت به عنوان يكي از عوامل اثرگذار بر موفقيت و یا عدم موفقيت طرح تحول سلامت ياد كرد و افزود: مداخلات در حوزه آموزش پزشكي بيشمار است و همچنين دستگاههاي مختلفي كه 80 درصد سلامتي مردم را در اختيار دارند بايد در طرحهاي خود حتماً به پيوست سلامت توجه کنند.
وزير بهداشت با بيان اينكه مراقبت از سلامت مردم از طريق شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي موثر خواهد بود، افزود: اين شورا بايد با جديت و با حضور همه اعضا تشكيل شود و از سلامت مردم به نحو شايسته مراقبت كند.
دكتر هاشمي مداخلات در حوزه آموزش پزشكي را بسيار مهم دانست تاكيد كرد: در آموزش پزشكي با جان مردم سروكار داريم و نميتوان به اين حوزه نگاه تجاري و كمي نگر داشت.
ضرورت جراحي جدي و ساختاري در وزارت بهداشت
وزير بهداشت همچنين بر ضرورت اصلاح ساختار وزارت بهداشت اشاره كرد و ادامه داد: من مدافع ادغام آموزش پزشكي در بهداشت و درمان هستم و آن را يك فرصت ميدانم اما متاسفانه در سالهاي گذشته آموزش قرباني درمان شده و ضمن كم توجهي به سلامت مردم، آموزش را در خدمت درمان قرار دادهاند بنابراين لازم است تا يك جراحي جدي و ساختاري در وزارت بهداشت صورت گيرد.
دكتر هاشمي تعريف كردن از عملكرد مسئولان را هنر ندانست و اظهار داشت: وظيفه و علاقه به كشور و مردم بايد سرلوحه كار تمامي مسئولان قرار گيرد زيرا مردم ما در طول انقلاب اسلامي هيچ چيزي كم نگذاشتند و مستحق هرگونه فداكاري هستند و اميدواريم شرمنده آنها نشويم و در حد توان، دانش، تجربه و مهارت خود به آنها خدمت كنيم.
وزير بهداشت در بخش ديگري از سخنان خود اظهار داشت: طرح تحول سلامت بايد ادامه يابد اما هرقدر هم كه مردم بگويند راضي هستيم ديگران ميخواهند به آنها بگويند كه راضي نيستيد و شما آگاهي نداريد كه اين ناشي از خود بزرگبيني آنهاست و اميدواريم این بیماری نیز درمان شود.
دكتر هاشمي ادامه طرح پزشك خانواده را بسيار مهم دانست و در عين حال از سختي، پيچيدگي و مولفههاي اثرگذار آن سخن گفت و اظهار داشت: فراهم كردن سختافزار و نرمافزار مورد نياز با يك يا دو سال ميسر نميشود و علاوه بر تامين منابع لازم ضرورت دارد تا سازوكار مناسب در زمان مناسب ديده شود.
براي حمايت بيمهها از خدمات دندانپزشكي چه اقداماتي در گذشته انجام شده است؟
وزير بهداشت افزود: نميتوان از سطح يك خدمات سخن گفت اما تعداد تخت كافي در كشور وجود نداشته باشد و يا درحوزه دندانپزشكي بيش از 90 درصد خدمات در بخش خصوصي ارائه ميشود. اما وقتي تهمت میزنند كه ما نظام ارجاع را قبول نداريم، بايد از آنها پرسيد كه چند بيمارستان و كلينيك دندانپزشكي را در سالهاي گذشته راهاندازي كردهايد و يا براي حمايت بيمهها از خدمات دندانپزشكي چه اقداماتي انجام دادهايد.
ضرورت ایجاد زیرساختها براي استقرار نظام ارجاع و شبكه
دكتر هاشمي به نياز كشور به صدهزار تخت بيمارستاني اشاره كرد و افزود: در دوره برخي از مسئولان هزار و ششصد تخت و با احتساب بخش خصوصي 2 هزار تخت بيمارستاني ايجاد ميشد اما در حال حاضر كه 85 هزار تخت داريم بيش از 54 هزار تخت موجود فرسوده هستند بنابراين لازم است تا براي استقرار نظام ارجاع و شبكه ابتدا سخت افزار و منابع فيزيكی را فراهم كنيم.
لزوم وجود فناوری اطلاعات در نظام ارجاع
دكتر هاشمي بر لزوم وجود فناوري اطلاعات در نظام ارجاع اشاره كرد و گفت: در طول سالهاي گذشته هم حتي يك برنامه موفق در حوزه آي تي نوشته نشده و با كاغذ نميتوان نظام ارجاع را ايجاد كرد و اين شرايط به گونهاي رقم خورده كه كار پزشك صرفاً مهرزدن است و ميتوان آن مهر را هم به بيمار تحويل داد زيرا در اين حالت پزشك احساس ميكند كه منشي است و بيمار هم فكر ميكند براي درگير شدن و عدم راهاندازي كار او اينگونه مهر زده ميشود.
وزير بهداشت خاطرنشان كرد: آسيبشناسيهاي بسيار خوبي از اجراي پزشك خانواده در دو استان فارس و مازندران انجام شده اما هنوز هم نقصهايي وجود دارد. بايد پزشك خانواده به عنوان متخصص وجود داشته باشد كه از امسال براي تقويت اين تخصص اقدامات بسيار ارزشمندي آغاز شده و اين متخصصان براي ده سال آينده و تنها براي 650 مركز تربيت ميشوند.
مراقبان سلامت و پزشكان عمومي طرح پزشك خانواده ؛ دروازهبانان اصلي نظام ارجاع
وزير بهداشت از مراقبان سلامت و پزشكان عمومي استفاده شده در طرح پزشك خانواده به عنوان دروازهبانان اصلي نظام ارجاع ياد كرد و گفت: ما ميتوانستيم به جاي مراقب سلامت از پزشك استفاده كنيم اما لازم بود تا منابع مورد نياز آن را نيز تامين كنيم.
دكتر هاشمي همچنين اظهار داشت: معتقديم براي رسيدن به اهداف خود كه شامل تقويت پزشك خانواده و تكميل شبكه در كشور است مسير درستي را در پيش گرفتهايم اما ممكن است اشكالات منطقهاي وجود داشته باشد همچنين شبكه بهورزي موجود به نظر من اشتباه است و به دليل هزينههاي زياد لازم است تا اصلاح شود.
تکمیل شبکه بهداشتی؛ آرزوی وزیر
وزير بهداشت آرزوي خود را تكميل شبكه فراگير سلامت در كشور عنوان كرد و از بهداشت به عنوان سنگ بنا و قلب حوزه سلامت ياد كرد و ادامه داد: اگر بخواهيم در آينده نظام سلامت را سامان دهيم بايد به پيشگيري توجه كنيم. به عنوان نمونه يك بيمار سوختگي براي كشور حدود يك ميليارد تومان هزينه دارد كه شرط عقل اين است كه پيشگيري كنيم.
دكتر هاشمي همچنين از پيشگيري، توسعه شبكه، توانمندسازي مردم، وضع قوانين بازدارنده در مورد متخلفان و قاطعيت دستگاه قضايي در برخورد با متخلفان به عنوان مهمترين اقدامات پيش رو براي جلوگيري از آسيب ديدن سلامت مردم ياد كرد.
وزير بهداشت ضمن تاكيد بر لزوم ارج نهادن و ارتقاي منزلت اجتماعي پزشكان خانواده تصريح كرد: اميدوارم بيشتر شاهد اين گونه برنامهها و تجليل از اين عزيزان باشيم چرا كه آنها مديران آينده نظام سلامت هستند و آنها در آینده وزير، معاون و مديران ارشد خواهند شد.
دكتر هاشمي در پايان ضمن اشاره به عزت و شرافت جامعه پزشكي اظهار داشت: در همه جا افرادي هستند كه نبودنشان موثرتر و بهتر از بودنشان است و اميدواريم لباس سفيد پزشكي همچنان بدون لك و سپيد باقي بماند
